Omtrent alle mennesker har nytte av en diett som består av sunne matvarer, inkludert magre protein og friske grønnsaker og frukt. Men når det gjelder finjustering for ytelse, vekttap eller optimal helse, kan mine behov og reaksjoner på noen matvarer være ganske forskjellig fra dine pga våre unike gener. Hvor ofte ser vi en ny artikkel om hvilken diett forskning anbefaler for å gå ned i vekt eller å leve et lengre liv? Hvor mange dietter har vi prøvd over årene bare for å finne ut at de ikke gir resultatene vi var ute etter? Lurer du på hvordan det er mulig at så mange vitenskapelige studier kan har så store motstridene resultater? Svaret på den store forskjellen i forskningsresultatene kan være på grunn av de bitte små forskjellene vi har i våre gener. De er små genetiske variasjoner, som heter fenotyper, eller små mutasjoner som heter SNPs: Small Nucleotide Polymorphisms på engelsk, eller enkeltnukleotidpolymorfismer på norsk. 

Hvordan våre gener fungerer er sterkt påvirket av miljøet fordi det kan endre funksjon av genproduktet. Endret SNP funksjoner skyldes endring av genproduktets struktur eller endret mengde av genproduktet. Dette påvirker kroppens evne til å fullføre mange komplekse kjemiske reaksjoner, f.eks: hvor effektive kroppen er til å bryte ned maten vi spiser (fett, proteiner og planter), fjerne kjemiske biprodukter som er laget, effektivitet av hvilken makro og mikronæringsstoffer kroppen absorberer, hvordan vi reagerer på og metaboliserer medisin. Genprodukter styrer også hvor mange nye hormoner og nevrotransmittere kroppen lager og reseptorene for disse molekylene (som påvirker mental helse), og mye mer.

En genetisk rapport kan fortelle mer om hvilke potensielle genprodukter er endret og hvor, og hvilken effekt det kan ha på helsen. Når vi får vite mer om hvilke SNP man har, kan vi justere vår livsstil, diett, næring eller miljø for å optimalisere genetiske funksjoner som vil forbedre våre biologiske kroppsfunksjoner som helse, aldring, energi produksjon og redusere sykdomsrisiko. (Her et komplekst bildet av metabolismeveier, biosynteseveier og enzymkatalyserende reaksjoner, proteiner og andre genprodukter som er involvert i vår livsfunksjon. https://www.cc.gatech.edu/~turk/bio_sim/articles/metabolic_pathways.png)

For å si det enkelt, jo mer vi vet om våre unike SNPs og risikofaktorer, jo bedre kan vi ta sunnere valg: valg som kan forbedre vårt genetiske uttrykk.

Eksempler av miljøfaktorer som påvirker genetisk ekspresjoner:

  • mangel på næringsstoffer eller overskudd (spesielt på viktige utviklingsstadier);

  • Kostholdskomponenter, mikronæringsstoffer (for eksempel omega-3 fett, fytoøstrogener, cruciferous grønnsaker, lycopen, folat, karotenoider og så videre);

  • sollys og vitamin D;

  • giftstoffer (som industrielle kjemikalier, plantevernmidler, tungmetaller, etc.);

  • bakterier og virus;

  • trening og aktivitet

  • alkohol og andre rusmidler;

  • cirkadiske rytmer (som søvn, skiftarbeid og reise over tidssoner); og

  • en rekke andre faktorer vi nok ikke engang vet om ennå.